startsidan        om filmstudion        historik        arkiv        kontakt        länkar
  István Szabó: Being Julia (2004)
 

Historik

Redan 1955 bildades den första filmstudion i Ludvika och drivande krafter var bland andra Gösta Hellström och Lennart Hedman. Med inriktning på klassiker visade man film i gamla Folkets Hus i Ludvika. På den tidiga repertoaren fanns stumfilmen ”En kvinnas martyrium” från 1928 med Carl Dreyer som regissör.


Maria Falconetti i ”En kvinnas martyrium”

Antalet medlemmar var då ca 150 st och Ludvika hade på den tiden tre olika biografer: Saga, Röda Kvarn och Folkets Hus, som alla dagligen körde dubbla föreställningar. Filmstudions visningar inleddes alltid med ett 30 minuters föredrag om film eller teaterkonst.

I början på 60-talet gjorde TV sitt intåg i folkhemmet och filmpubliken minskade. Så småningom ledde detta till att denna första filmstudio lades i malpåse i mitten av 60-talet.

Men intresset för kvalitetsfilm i Ludvika fanns kvar. Hösten 1972 togs ett initiativ att visa film i Högbergsskolans aula och detta visade sig vara mycket uppskattat.

Jan-Olov Tejde hade varit medlem i den första filmstudion och under sina studieår i Lund fortsatt odla filmintresset och tillsammans med bland andra Roland Press, Bengt-Åke Malmqvist och Rolf Höglund återuppväckte man nu den slumrande Ludvika Filmstudio 1973.

Publiktillströmningen var enorm. Till den första filmvisningen, Stanley Kubricks ”År 2001: ett rymdäventyr” köade över 500 personer i snögloppet utanför Folkets Hus, salongen blev helt fullsatt och ett femtiotal köande fick inte plats.


Gary Lockwood i ”År 2001: ett rymdäventyr”

Medlemskortet kostade då 18 kronor för 6 st filmer och medlemsantalet på över 500 gjorde Ludvika Filmstudio till den största i Sverige! (Se programfoldern från 1973)

Under flera år framåt var det fullsatta salonger vid filmvisningarna i Folkets Hus (som på den tiden hade ca 510 stolar). Slående var också det unga inslaget i publiken: drygt hälften var gymnasieungdomar.

Under de år som följt har antalet medlemmar naturligtvis varierat, men de senaste decenniet hållit sig stabilt kring ca 300. Ludvika är alltjämt en filmintresserad stad som uppskattar Filmstudions kvalitetsutbud.

© Ludvika Filmstudio 2007